RSS

Płytki krwi plt

Świat według Marcina | serwis o wszystkim i zewsząd. All4one.


Temat: Krwawienia z nosa
Użytkownik "@dams" <adamiew@SPAMpoczta.onet.pl


może ... słaba krzepliwość krwi (mała ilość płytek PLT)

idź do lekarza i zrób wyniki krwi ...


idz do laryngologa
mojemu synowi stwierdzono slaba sluzówke i kruche naczynia krwionosne
bierze rutinoscorbin i cyklonamine i krwawienia szybko ustapily

Aga


Źródło: topranking.pl/1849/krwawienia,z,nosa.php


Temat: jak odczytać wyniki - jednostki tych wyników
Mam nadzieję, ze wytłumaczycie laikowi co to są za jednostki

Morfologia:
1) WBC (white blood cells) białe ciałka krwi (leukocyty) i PLT płytki krw
(trombocyty)
    w jednostakach   K/uL  (to u to jest grecka litera "mi" czyli pewnie
mikro)

2)RBC (red blood cells) czerwone ciałka krwi (erytrocyty)
    w jednostakach   M/uL  (to u to jest grecka litera "mi" czyli pewnie
mikro)

3)HGB hemoglobina
    w jednostakach   g/dl  (to zapewne gram na decy litr czyli na 0,1 litra)

Wątroba:
1) enzymy transaminazy GOT i GPT
     w jednostakach   U/L


Źródło: topranking.pl/1849/jak,odczytac,wyniki,jednostki,tych,wynikow.php


Temat: płytki krwi ??


O czym może świadczyć mały poziom płytek krwi (PLT), które u mnie wynosi
153
10 3/mm3 przy czym norma wynosi 150-390. Dwa miesiące temu miałam 242. Na
co
to może wskazywać? Zaczynać się troszkę martwić, czy dać sobie spokój?


Ilosc plytek to "naturalnie niestaly" parametr krwi -- sa duze wahania
dobowe (np zwiazane z szeroko pojetym stresem), u kobiet wahania miesieczne,
i wreszcie niemale wahania wynikajace z niedokladnosci pomiaru.  Norma jest
szeroka, a prawdziwa biologiczna norma jest jeszcze szersza niz arbitralnie
zdefiniowana norma laboratoryjna (ta bywa zwykle definiowana, jako dwa
odchylenia standardowe w gore i w dol od sredniej) -- np. u niektorych ludzi
pochodzenia srodziemnomorskiego naturalne wartosci wynosza nawet ponizej 100
tys/uL.  Jesli NIC INNEGO sie nie dzieje, nie ma sie co martwic.

Zbyszek
hematopatolog


Źródło: topranking.pl/1850/32,plytki,krwi.php


Temat: płytki krwi ??
Serdecznie dziękuję za obszerne informacje! Jestem wdzięczna za nie :)
Wszelkie "czarne" myśli mam za sobą :)

----------------------------------
Pozdrawiam
Marta
(gg:3571564)

"Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem Twojego
życia."
Mark Twain


| O czym może świadczyć mały poziom płytek krwi (PLT), które u mnie wynosi
153
| 10 3/mm3 przy czym norma wynosi 150-390. Dwa miesiące temu miałam 242. Na
co
| to może wskazywać? Zaczynać się troszkę martwić, czy dać sobie spokój?

Ilosc plytek to "naturalnie niestaly" parametr krwi -- sa duze wahania
dobowe (np zwiazane z szeroko pojetym stresem), u kobiet wahania
miesieczne,
i wreszcie niemale wahania wynikajace z niedokladnosci pomiaru.  Norma
jest
szeroka, a prawdziwa biologiczna norma jest jeszcze szersza niz
arbitralnie
zdefiniowana norma laboratoryjna (ta bywa zwykle definiowana, jako dwa
odchylenia standardowe w gore i w dol od sredniej) -- np. u niektorych
ludzi
pochodzenia srodziemnomorskiego naturalne wartosci wynosza nawet ponizej
100
tys/uL.  Jesli NIC INNEGO sie nie dzieje, nie ma sie co martwic.

Zbyszek
hematopatolog



Źródło: topranking.pl/1850/32,plytki,krwi.php


Temat: Morfologia - płytki krwi
Witam,

Mam pytanie dotyczące wyników morfologii, mam następujące wyniki:
PLT - 177 10^3/ul (norma 140 - 440)
PDW - 17.4 fl (norma 9.0 - 17.0)
MPV - 13.4 fl (norma 9.0 - 13.0)

Reszta rzeczy jest w normie, czy nieznaczne podwyższenie pdw i mpv może
świadczyć o jakiejś chorobie?

Jestem po lekturze różnych rzeczy w google'u i nic konkretnego na ten
temat nie znalazłem.

pozdrawiam,
aa


Źródło: topranking.pl/1851/morfologia,plytki,krwi.php


Temat: Niski poziom PLT - pilne!
Ja też miałąm problemy z PLT... lekarz poslal mnie na Izbe po tym,
jak dzien wczesniej mialam chyba 85tys..na Izbie wyszlo 8tys!!!
Ogladali mnie z kazdej strony... zostawili w szpitalu na
poatologii.. ale zrobili tez badanie krwi metodą "reczna" tzn ze
ktos siedzial i liczyl plytki na szkielku i wszyszlo ich jakos
130tys! Po prostu chyba bylo tak, ze komputer nie lapal wiekszosci
moich plytek. Rodzilam sn. Bez zoo, ale dlatego ze nie bylo potrzeby.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,548,76588126,76588126,Niski_poziom_PLT_pilne_.html


Temat: PŁYTKI KRWI I LIMFOCYTY U 5-MIESIĘCZNIAKA ??
PŁYTKI KRWI I LIMFOCYTY U 5-MIESIĘCZNIAKA ??
Witam serdecznie !!!
Proszę mi pomóc rozszyfrować wyniki morfologi-córka ma 5 miesiecy i badanie
wykazało podwyższone PLT-płytki krwi 461 *10 oraz podwyższone limfocyty 61 %.
Czy mam biec do pediatry, czy to może coś znaczyć poważnego ??
Proszę o odpowiedź i z góry serdecznie dziękuję
ŻYCZYMY MIŁEGO DNIA
KASIA_PATI
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,24932304,24932304,PLYTKI_KRWI_I_LIMFOCYTY_U_5_MIESIECZNIAKA_.html


Temat: Czy to złe wyniki
Czy to złe wyniki
Zrobiłam córci badania i niektóre wybiegają poza normę,bardzo się tym martwie:
RBC krwinki czerwone 5,24 t/l
HCT hematokryt 0,414 l/l
MCV śr.obj.erytrocytu 79 fl
RDW rozkład wielkości erytrocytów 12,2%
HGB Hemoglobina 133 g/l
MCH średnia ilość hemoglobiny 25 pg
MCHC średnie stęż. hemoglobiny 321 g/l
PLT płytki krwi 227 g/l
MPV średnia objętość płytki 7,6 fl
WBC krwinki białe 10,8 g/l
limfocyty 6,3
LYM % 60
mid KOMÓRKI ŚREDNIEJ WIELKOŚCI 1,5
MID % 13
GRA granulocyty 3,0
GRA % 27
Wyniki moczu prawidłowe i w kale pasożytów nie znaleziono.
Czy powinnam się marwić
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,94191997,94191997,Czy_to_zle_wyniki.html


Temat: od 3 miesięcy próbują zdiagnozować córkę...
> A jak ob i crp? Rozmaz ręczny leukocytów? LDH?

Wszystkie wyniki miała w normie, poza krzepliwością krwi. Crp miała trochę ponad
normę, ale chyba przy trzech popsutych zębach (jeden już z głowy), pokrzywce i
zapaleniu gardła to mogło tak być? Mam na uwadze cały czas te wyniki...

> Mała ma skłonność do krwawień, łatwo pojawiają się siniaki?

Na 100% nie.

> Węzłów powiększonych żadnych nie ma?

Raczej nie...

> USG j. brzusznej i RTG klatki piersiowej warto zrobić.

Przy następnej wizycie spróbuję przepchnąć te badania. Usg brzuszka już mam
zapisane, ale ją właściwie nigdy nie bolal brzuszek.

Trzy tygodnie temu robiłam jej badania na pasożyty również w Pl, kilkakrotnie, w
trzech różnych miejscach. Niczego nie wykazały.

Za to odebraliśmy wyniki ostatniego jej badania krwi. Niestety, pobrano zbyt
mało krwi (mimo naszych uwag, że zbyt mało - panie w szpitalu postanowiły
popełnić ten błąd...) i nie zrobiono jej krzepliwości. Zrobiono podstawową
morfologię, wyniki są dobre.
Z wyjątkiem PŁYTEK. Jest ich zbyt dużo. Plt norma 140-450 jej wyniki poprzednie
to: 488, 321. A ten sprzed dwóch tygodni to: ponad 780.
W związku z tym, co pisała wyżej julia.2005 to ja już nie wiem, co myśleć...
Może to błąd, a może przypadek. Nie wiem, będziemy to wyjaśniali. W przeciągu
dwóch tygodni mała ma kolejne badania.
Dziękuję wszystkim za uwagę!

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,82588525,82588525,od_3_miesiecy_probuja_zdiagnozowac_corke_.html


Temat: prosze o interpretacje wynikow i rade
Dziekuje za szybka reakcje. Podaje wynik morfologii, ale genaralnie
reszta miesci sie (w podanych w nawiasach) w normach

Morfologia krwi (Sysmex):
WBC krwinki biale w tys. 7,8 w 1ul (4-10)
Limfocyty 67,9% (20-45)
Mxd.(pozostale) 8,7% 3-20
Neutrofile 23,4% 40-70
RBC - kr.czerwone w mln. 4,42 w 1ul (4,6-6,2)
HGB hemoglobina 11,2 g/dl (14-17)
HCT hematokryt 33,4% (41-52)
MCV 75,6 fl (81-95)
MCH 25,3pg (27-33)
MCHC 33,5 g/dl (32-36)
RDW-CV 12,1% (11-16)
PLT-plytki w tys. 384 w 1ul (140-400)
MPV 9,1 fl (9-13)
Rozmaz mikroskopowy:
Paleczki 0% (0-3)
Neutrofile (segmenty) 23% (40-70)
Eozynafile (kwasochlonne) 3% (0-5)
Limfocyty 69% (20-45)
Monocyty 5% (1-8)

Immunoglobulina 0,4 g/l (3,5-11,8)
FT4 0,93 ng/dl (0,93-1,7)
TSH -3.gen 3,340 ulU/ml (0,27-4,2)
Glukoza poziom w surowicy 95,1 mg/dl
Transaminazy ALT 52,5 U/l
Transamizany AST 71,3
Zelazo 42,7
Eloktrolity: Sod 136,1mmol/l Potas 4,45 mmol/l
Fosfotaza alkaliczna ALP 260,8 U/l
Fosfor 5,7 mg/dl
Kreatynina w moczu 38,5 mg/dl
Wapn w moczu 19,5 mg/dl
Wapn 10,3 mg/dl

...kurrrcze to chyba wszystko. Bede wdzieczna za interpretacje. Boje
sie isc z synkim do lekarza do dzieci chorych w czasie szalejacych
wirusow a wizyte w poradni dzieci zdrowych mam dopiero w polowie
lutego.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90545945,90545945,prosze_o_interpretacje_wynikow_i_rade.html


Temat: prosze o interpretację wyników - ważne
prosze o interpretację wyników - ważne
Córeczka ma 18 miesięcy - wyniki następujące:
RBC 5,28
HGB 13,2
HCT 40,8
MCV 77,3
MCH 25
MCHC 32,4
RDW-CV 14,9
RDW-SD 44,5

WBC 9,1
LYM 5,5
MXD 1,1
NEU 2,5
ODSETEK LYM 60,9
ODSETEK MONOCYTÓW 12,4
ODSETEK NEUTROFII 26,7
PLT 384 TYS
SZEROKOSC ROZKLADU PLYTEK 10,2
ŚREDNIA OBJĘTOŚC PŁYTEK KRWI 8,9
ODSETEK DUŻYCH PŁYTEK 16,6

GLUKOZA 95
AST 55
ALT 27
TBIL 0.7
CRP 0.33
badania zostały zlecone po długim okresie licznych infekcji i leczenia
antybiotykami przez okres ponad miesiac czasu.córka czesto bardzo sie drapie
dlatego tez badalismy glukoze i próby watrobowe. córeczce takze pękają
naczynka. Prosze o interpretację badań
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,95381100,95381100,prosze_o_interpretacje_wynikow_wazne.html


Temat: morfologia krwi :(
Hemoglobina (HGB):

1. noworodek: 20 g%
2. na przełomie 2-3 m-ca życia: 10 g%
3. 3-12 m-cy: 11,5-11,8 g%
4. po 12 m-cu: 13 g%

Erytrocyty (RBC):

1. noworodek: 5-6 mln/mm3
2. 2-6 m-cy: 3-4,5 mln/mm3
3. powyżej 6 m-cy: ok. 4mln/mm3

Hematokryt (HCT):

1. noworodek: 50-70%
2. niemowlęta: 30-40%
3. starsze dzieci: 35-45%

Leukocyty (WBC): (rozmaz)

granulocyty zasadochłonne (bazofile):

1. noworodek: 0-1
2. do 12 m-ca: 0-1
3. 2-6 rż: 0-1
4. 7-12 rż: 0-1

granulocyty kwasochłonne (eozynofile):

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 1-5
3. 2-6 rż: 1-5
4. 7-12 rż: 1-5

granulocyty obojętnochłonne (neutrofile):

1. noworodek: 50-85
2. do 12 m-ca: 30-50
3. 2-6 rż: 36-55
4. 7-12 rż: 40-60

limfocyty:

1. noworodek: 15-45
2. do 12 m-ca: 45-65
3. 2-6 rż: 40-60
4. 7-12 rż: 36-55

monocyty:

1. noworodek: 1-5
2. do 12 m-ca: 2-7
3. 2-6 rż: 2-7
4. 7-12 rż: 1-6

Płytki krwi (PLT)

150-400 tys/mm3


I jeszcze z innego zrodla, normy dla dzieci, raczej takich powyzej 1-2 roku zycia.

RBC 3,5-5,4
HGB 10-15
HCT 30-40
MCV 70-110
MCH 24-30
MCHC 33-36,5
RDW 11,5-14,5
PLT 150-300
Takie normy znalazłam... ja też mam ostatnio problemy z wynikami morfologii....
moja córeczka ma 5,5 miesiąca :(
Pozdrawiam i trzymaj się... to pewnie faktycznie szczepionka...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,69751279,69751279,morfologia_krwi_.html


Temat: Pomocy czy to białaczka szpikowa!!
malo czytelny obraz morfologi napisalam.mam nadzieje ze lepiej mozna
odczzytac
WBC- 10,1 norma 4-10
LYMF%- 64.4 norma 21,8-53,1
NEUHT%-25.5 norma34-67,9
MONO% -7.7 norma 5.3-12,2
EO%-1.8 norma0,8-7
BASO%- 0,5 norma 0,2-1,2
LYMPH -6,50
NEUTH -2,58
MONO- 0,78
EO -0,18
BASO- 0,05
RBC -4,31 norma 4-6
HGB -11.0 norma 13-17
HCT -30,7 norma 40 -54
MCV-71.2 norma 80-95
MCH-25,5 norma 27-31
MCHC-35,8 norma 33-37
PLT-PLYTKI KRWI-693!!!!!!NORMA OD140-440
RDW-SD -34,7
RDV-CV-13,8
PDW-13,6
MPV-11,2
P-LCR-34,3
PCT-0,77
rOZMAZ MIKROSKOPOWY
PODZIELONE 22 NORMA 30-60
KWASOCHLONNE 3 NORMA 0-4
ZASADOCHLONNE 1 NORMA 0-4
LIMFOCYTY 71 NORMA 40-70
MONOCYTY 3 NORMA1-7
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,83752943,83752943,Pomocy_czy_to_bialaczka_szpikowa_.html